A weboldal cookie-kat használ. További információk.
  • ganoderma ganoderma-text KÍNÁBAN MÁR TÖBB EZER ÉVE
    RENDKÍVÜL HATÉKONY
    GYÓGYNÖVÉNYKÉNT TARTJÁK SZÁMON.
    OLYAN GYÓGYNÖVÉNY,
    MELYNEK NINCS MELLÉKHATÁSA
    MÉG HOSSZÚ TÁVÚ HASZNÁLAT UTÁN SEM.
    JAVÍTJA A SZERVEZET ÁLTALÁNOS
    ÁLLAPOTÁT, ÖNGYÓGYÍTÓ KÉPESSÉGÉT.
  • ganoderma ONE DRAGON MODELL A TERMELÉSTŐL AZ ÉRTÉKESÍTÉSIG
    A TELJES FOLYAMATOT
    A VÁLLALAT TARTJA KÉZBEN.
  • ganoderma VÁLTSD VALÓRA AZ
    ÁLMAIDAT A DXN-NEL!
    RAGASZKODJ
    AZ EGÉSZSÉGEDHEZ!
    LÉGY ANYAGILAG
    FÜGGETLEN!
    ÉLJ MAGASABB
    ÉLETSZÍNVONALON!
    VALÓSÍTSD MEG
    ÖNMAGAD!
CSATLAKOZZON
MOST!
2011 Január
H K Sze Cs P Szo V

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Keresztnév:

E-mail:

Termékismertető   Üzleti lehetőség

Írja be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

Visszahívunk!

Ha úgy érzed, hogy inkább személyesen szeretnél erről az üzletről velem, vagy munkatársaimmal beszélni, add meg a
Nevedet:

 

Kérlek a telefonszámod mellett add meg az országod kódját (amennyiben nem Magyarországon élsz)!

telefonszámodat:

 

vagy Skype elérhetőségedet:

 

vagy e-mail címedet:

 

és írd be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

 

jan

21

 

Milyen az egészséges kávé?

„A kávé a világon az egyik legszélesebb körben fogyasztott, ám tudósok és egészségügyi szakértők körében az egyik legvitatottabb ital. Olyannyira, hogy az amerikai táplálkozástudományi társulás, az American Society for Nutrition idei, Experimental Biology 2007 című konferenciájának központi témája a kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatása volt.

Az egészséges életmódra törekvők számára a kávéivással a koffeintartalom és a savas tulajdonság a probléma. Létezik azonban egy olyan kávé, amely megfelel ezeknek az egészségügyi elvárásoknak, emellett felturbózza szervezetünk védekező rendszerét. Félreértés ne essék, senkit nem kívánunk rávenni a kávézásra, inkább bemutatjuk egy egészséges változatát azoknak, akik nem tudnak meglenni nélküle. (Koffeinsav nevű vegyület nem létezik, kávésav annál inkább. Noha a hétköznapi nyelvben gyakran találkozhatunk a koffeinsav megnevezéssel, ez csupán téves fordítása lehet a „caffeic acid” kifejezésnek. Helyesen magyarul kávésav, és semmi köze a koffeinhez.)

A brit szaklap, a Medical News Today cikke szerint „több alapos elemzésnek és az egyre szaporodó bizonyítékoknak köszönhetően kiderült, hogy a kávé fogyasztása védő hatású a vastagbél mirigydaganatával szemben, mint ahogy a végbél- vagy a májrák esetében is”. A kávéval kapcsolatos viták a folyamatos kutatásoknak köszönhetően jelentősen csökkentek, mivel az új eredmények alátámasztják pozitív hatását. Egy friss tanulmány leszögezi, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt, talán még hasznos is lehet. A cikk szerint a jövőben speciális kávétípusokat fejlesztenek majd, amelyek egészségre gyakorolt hatását tovább javítják. Kevesen tudják azonban, hogy egy alternatív egészségügyi közösségnek köszönhetően a Healthy Coffee (egészséges kávé) már létezik - írja a Newsmax.com.

Vannak olyanok, akik a koffein hatása miatt nem isznak kávét és/vagy teát, ám az új kávéfajta, amellett, hogy valóban kávéíze van, mentes a koffein negatív hatásaitól. Lefekvés előtt is nyugodtan fogyasztható, mert relaxáló hatása révén elősegíti a nyugodt alvást. A Healthy Coffee kereskedelmi forgalomban lévő természetes brazil kávé. Egészségügyi hatását a hozzáadott négy gombakivonatnak - a pecsétviaszgombáénak (Ganoderma lucidum), a tibeti eredetű kínai hernyógombáénak (Cordyceps Sinensis), a csiperkefajhoz tartozó Agaricus Blazeiének, valamint a lepketaplóénak (Coriolus Versicolor) - köszönheti.

Szakemberek előszeretettel ajánlják az új italt azoknak, akiknél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Az általuk megadott, a rák leküzdéséhez szükséges tizenegy hatásos és természetes módszert tartalmazó listán a felturbózott kávé a harmadik helyet kapta. Leggyakrabban említett előnye, hogy javítja az alvást, növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, normalizálja a testtömeget, elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

Több változata van: szemes babkávé, mind a négyféle gombakivonattal; kapható koffeinmentes változata is. A koffein kivonásakor minden eljárás során természetes vizet használtak, vegyszereket nem, így megőrizve a kávé természetességét. Az instant változat sem hiányzik, igaz, ez egyedül a pecsétviaszgombát tartalmazza, ízre teljesen olyan, mint a többi instant kávé. A kínálatban találunk még - szintén csak ezt a gombakivonatot tartalmazó - teát, forró csokit, mokkakávét (feketekávévalkevert kakaót) is.

Mire jók a gombák?

Pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum). Kétszáz féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, zöme antioxidáns hatású. Magas koncentrációban találhatók benne a megfelelő pH-szint kialakításához szükséges alkaloidok. Emellett immunserkentő, baktériumellenes, gyulladás gátló hatású, kandida-ellenes, vérnyomásszabályozó, koleszterin- és vércukorszint-csökkentő, hat a szív- és érrendszerre, stresszoldó, potencianövelő, s kiválóan alkalmazható krónikus hörghurut esetében.
Kínai hernyógomba (Cordyceps Sinensis). Aki szeretne javítani fáradékonyságán, teherbírásán, immunműködésén és általános egészségén, szeretné jól érezni magát, annak valók az ilyen gombát tartalmazó táplálék-kiegészítők. Baktérium-, daganat-, vírusellenes, antioxidáns hatású, vérnyomás-, vércukorszint szabályozó, megakadályozhatja az erekben a lerakódásokat, koleszterin- és vérzsírszint-csökkentő, serkenti az immunrendszert, figyelemreméltó stresszoldó, hat a vesére, májra, tüdőre, légzőszervekre, afrodiziákum.
Gyógyhatású csiperke (Agaricus Blazei). Ez a gombafajta egy vízben oldódó poliszacharidot (cukrokból álló makromolekula), mégpedig béta-glükánt tartalmaz, immunerősítő hatását ennek a vegyületnek köszönheti. Több kutatás is bebizonyította daganat- és vírusölő hatását, mint ahogyan eredményességét a vércukor és a koleszterinszint csökkentésében.
Lepketaplógomba (Coriolus Versicolor). A kalifornia egyetem orvosi központjának jelentése szerint a coriolus versicolor gomba vírus-, mikroba- és
rákellenes hatással bír, amit egy fehérjéhez kötött poliszacharidnak köszönhet.”

hvg.hu,  2007. nov. 21.

 

jan

20

Ganoderma, a halhatatlanság növénye

2011.01.20 - csütörtök

 

 

 

"Kínaiul ling-zhi, japánul reishi, magyarul pecsétviaszgomba. A gyógyhatású Ganoderma Lucidum-mal a föld szinte bármely részén találkozhatunk, hazánkban is megterem, nyártól őszig gyakori az erdők talaján. Az ázsiai országokban régóta széles körben használják - más gyógyhatású gombákkal együtt -, Japánban és Kínában például hagyományosan általános gyengeség, rákos megbetegedések, vényomásproblémák, álmatlanság, emésztési zavarok, tüdőelégtelenség kezelésére.

Kínában 4000 éve az egyik legértékesebbnek tartott gyógynövény a népi gyógyászatban, kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye és isteni gyógyfű. Az ősi Kínában nemcsak, hogy az életelixírek egyik alkotórésze volt, de egyenesen császári rendelet írta elő, hogy az udvarnak minden ling-zhi gombát be kell szolgáltatni. A hagyományos kínai orvoslás ma is az egyik leghatékonyabb erősítőnek tekinti a pecsétviaszgombát, fogyasztását gyakran ajánlják rákos betegeknek kiegészítő terápiaként és immunerősítés céljából. Japánban is évszázadok óta rákellenes hatású gyógynövényként tartják számon.

A ganodermának általános erősítő és kiegyensúlyozó hatása van a szervezetre, beindítja és fokozza a szervezet öngyógyító mechanizmusait, és a megelőzésben is hatékony. Bár sokan egyenesen univerzális orvosságnak tartják, kétséges, hogy minden bajra gyógyír lenne egyetlen gyógynövény. Az viszont tény, hogy számos különböző betegség és tünet orvosolható vele és még hosszútávon történő fogyasztása sem okoz semmilyen mellékhatást.

Mi a ganoderma titka?


Hosszú évszázadokig problémát okozott a vadon növő fajok és hatóanyagtartalmuk pontos azonosítása, így a gyógyhatások feltérképezése és kutatása is. Az elmúlt 30 évben azonban Kínában tökéletesítették a modern termesztési technológiákat, ezáltal lehetővé vált a kivételes hatékonyságú gomba titkának megfejtése. Az utóbbi években néhány tengerentúli kínai és japán orvos és gyógyszergyártó tanulmányozta hatékonyságát és alkalmazta a klinikai gyakorlatban, illetve kísérletekben. A következő hatásokat dokumentálták: vértisztító és vizelethajtó, méregtelenítő, védi a májat, optimalizálja a bélműködést, a szívműködést, a vérnyomást, antibakteriális hatású, csökkenti a köhögést és a felső légúti betegségeket, köptetőszer, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Ez azt jelenti, hogy a ganoderma rengeteg alkotóelemet tartalmaz. Ezek külön-külön nem, csak egymással kölcsönhatásban hatékonyak.

A ganoderma rendszeres fogyasztása révén a legtöbb esetben csökken az alvással töltött órák száma, az alvás pihentetőbbé válik, az étvágy optimális szintet ér el és a salakanyagok rendszeresen és könnyen távoznak.

A ganoderma legfontosabb alkotóelemei:

 

1.    Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére is megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét; pozitív hatással van ezáltal az anyagcserére és a vérkeringésre, megelőzheti a szövetek elhalását. 4-6-szor annyit tartalmaz, mint a ginzeng.
2.    Poliszacharidok: ezek a szerves vegyületek az antitestek számának növelésével erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Emiatt a pecsétviaszgombát a japán orvosi és gyógyszerészeti szakma folyamatosan kutatja és termeli, és egészséges élelmiszerként be is vezették a piacra.
3.    Keserű íz, mely valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik, jótékony hatású az emésztésre és a méregtelenítési folyamatokat támogatja.

A ganoderma klinikailag igazolt hatásai Dr. Shigeru Yuji és mások klinikai kísérletei alapján:

 

- Csökkenti a vérben a koleszterin és a szabad zsírok mennyiségét.
- Csökkenti a vércukorszintet; kiegyensúlyozza a hasnyálmirigy működését.
- Csökkentheti a vérlemezkék felhalmozódását, akadályozva ezzel a trombózis kialakulását.
- Optimalizálja a mellékvesekéreg működését.
- Fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, valamint az immunrendszer hatékonyságát.
- Lassítja az agyfunkciók csökkenését időskorban.
- Hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez és blokkolja a tumorsejtek anyagcseréjét.
- Képes csökkenteni a a gyomorfájdalmakat, a rák által okozott fájdalmat, enyhíti a gyomor- és nyombélfekélyt.
- Emeli az energiaszintet, általános közérzetjavító és regeneráló hatású.
- Segít a táplálkozási zavarok és az egyoldalú táplálkozásból adódó problémák leküzdésében, szabályozza az étvágyat, optimalizálja az emésztőrendszer működését.

A ganoderma jelentősen csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait, ezzel összefüggésben világszerte több klinikán és egyetemen is végeztek kutatásokat. A ganoderma több szempontból is eredményesnek bizonyult a rákos megbetegedések és a kapcsolódó tünetek kezelésében. A gyógyhatások listája azonban olyan hosszúra nyúlik, hogy erről már a következőkben lesz majd csak szó."

 

Forrás: Babulka Péter: A XXI. század gyógyítói: a gombák
Ganoderma (Lingzhi).A Magic, Herbal Medicine

jan

18

 

 

Spirulina névre hallgat a 21. század egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőjének kikiáltott mikroszkopikus élőlény.

 

A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi rokonságban, a cianobaktériumok törzsébe tartozik. Prokarióta, azaz nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy többsejtűek), viszont színanyagainak köszönheten a növényekhez hasonlóan képes fotoszintetizálni. A Kutatók szerint a néhány milliárd évvel ezelőtt élt rokonai lehettek az első élő szervezetek, amelyek oxigént termeltek, "tevékenységük nyomán a légkör összetétele kezdett megváltozni, s ez megnyitotta az utat a fejlettebb létformák kialakulása felé.".
A cianobaktériumok szélsőséges viszonyok között is megtelepednek hőforrásokban, gleccsereken, fák kérgén, leveleken, homokon vagy sziklaszirteken. Egyes fajaik gombákkal zuzmókat alkotnak, mások baktériumokban színtestekként működnek. A Balaton túlmelegedésekor fellépő kellemetlen vízvirágzásban is nagy szerepe van a cianobaktériumoknak.


A
Spirulina természetes körülménye között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizek lakója Afrika, Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Időszámításunk utáni pályafutása a 16. századi Azték kultúráig vezethető vissza, ahol mindennapi élelemként fogyasztották. A spanyol felfedezők állítása szerint a Texcoco-tóból
halászott zöld algából készített sütit és szárított csipszet árulták mindenfelé a piacokon.
Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé elnevezésű algakenyérként volt közismert.

 

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

 

Étrend-kiegészítőként, por és tabletta alakban az USA-ban kezdték el forgalmazni a 80-as évektől.
Hírnevének köszönhetően ma már nem természetes élőhelyeiről szüretelik, hanem speciális farmokon, kontrolált körülmények közt termesztik az USA-ban, Távol-Keleten és Ausztráliában.

 

Összetevői:
Teljes értékű, könnyen emészthető fehérjék
Ásványi anyagok, nyomelemek (kálium, kalcium, jód, bróm, mangán, vas)
B-vitamin, C-, D-, E- és K-vitaminok
Esszenciális zsírsavak

 

Hatásai:
- Vitalizáló és immunerősítő Antioxidáns
- Csökkenti a vérnyomást,
- Lassítja az érelmeszesedést
- Csökkenti az éhségérzetet
- Serkenti az agyműködést
- Serkenti az egészséges bélflóra kialakulását
- Izületi problémákra jótékony hatású
- Cukorbetegek komplex gyógyításához ajánlott
- Javítja a bőr állapotát, fiatalságát

 

Egyes nézetek szerint étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezáltal alapanyaga a felkapottfogyókúrás készítményeknek. Máshol, mint immunerősítő és rákmegelőző csodaszerként tartják számon.
Mértékletes fogyasztása vitaminhiányos vagy egyoldalú táplálkozás esetén valóban indokolt lehet.

 

Spirulina érdekességek
* A legtöbb spirulinát a halak, hüllők és madarak fogyasztják állateledel formájában
* Az állatkerti flamingókat algadiétán tartják, hogy rózsaszín árnyalatukat jobban kiemeljék
* Versenylovaknál a természetes dopping szerepét tölti be
* A NASA űrkutatói spirulinát fogyasztanak űrutazásuk során
Forrás: www.edenkert.hu

 

Itt megrendelhető.

 

jan

8

Árukiszállítási akció

2011.01.08 - szombat

Kedves Látogatóim!

A magyarországi DXN cég meghosszabbította az alábbi akciót, a vásárlást így megkönnyítve :

 

Az ünnepi árukiszállítási akciót a nagyon sok pozitív visszajelzésnek és kérésnek eleget téve visszavonásig meghosszabbítjuk.

Előre utalással fizetett megrendelések esetén 15.000 Ft értékű megrendelés felett nincs szállítási díj.
A 12:00 óráig bankszámlánkon jóváírt összegű megrendeléseket még aznap teljesítjük, és a GLS futárszolgálat a következő munkanap leszállítja.

Utánvéttel megrendelt termékek esetén 25.000 Ft értékű megrendelés felett nincs szállítási díj.
A 12:00 óráig leadott megrendeléseket még aznap teljesítjük, és a GLS futárszolgálat a következő munkanap leszállítja.

A fenti kedvezményes lehetőség csomagonként értendő, egy csomagban több személy megrendelése is leadható, ez esetben az együttes megrendelésnek kell elérnie a fenti értékhatárokat.

 

jan

6

Két cikk a kecsketejről

2011.01.06 - csütörtök

Mai ötlet: ha valaki tejjel szereti a kávét, legjobb és legegészségesebb, ha a ganodermakávét kecsketejjel issza! Én így teszek! Már egy ideje felfedeztem magamnak a kecsketejet, elsősorban kiemelkedően magas D-vitamin tartalma miatt, ami a téli időszakban a leghatásosabb védelmet nyújtja az influenza ellen. Az alábbi két cikkben a kecsketej további áldásos hatásairól is olvashatunk.

Kecsketej, kecskesajt, kecskehús - Egészséges táplálkozás

 

Minden jó, ami kecskéből való

Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.

A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.

A kecske tejében jóval több a vitamin, mint a tehénében, sőt, belőle még a laktózérzékenyek is nyugodtan ihatnak.

A kecsketej vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Amíg a szarvasmarha testsúlyának kb. hatszorosát termeli meg tejben, addig a kecske tíz-tizenkétszeresét. A kecsketej A-vitamin tartalma 400 százalékkal is magasabb lehet, mint a tehéntejé. A kecsketej nagy mennyiségben tartalmaz rákos megbetegedések ellen védelmet nyújtó savakat is.
A folyékony "fehér gyógyszerben" a kalcium, a magnézium és a foszfor aránya a legideálisabb az emberi szervezet számára. A tartalmas innivaló nem terheli meg a gyomrot, könnyen emészthető. A világ számos részén az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőbajt kecsketej-kúrával gyógyították. Francia természetgyógyászok szerint a szervezet méregtelenítésére is a legjobb a kecsketej savókúra. A kozmetikaipar is felfigyelt a kecsketej áldásos hatásaira, így nem egy szépítőszerben találunk belőle egy jókora adaggal. A kecskének nemcsak a teje, hanem a húsa is értékes, hiszen zsírszegény és nagyon finom. Kicsit édeskés, ezért ügyesen kell fűszerezni, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle.

A kecsketejből készült sajt ízes és egészséges, Franciaországban állítanak elő belőle rengeteg fajtát. Ezt a sajtot sok helyen még mindig kézzel készítik, úgy bánnak vele, mint a hímes tojással. A hosszas "sajtgondozásnak" köszönhetően finomabbnál finomabb csemegékkel örvendeztetnek meg minket a műhelyek. A tehéntej és a belőle készült ételek okozhatnak allergiát, viszont a kecskesajtból az ételallergiások is nyugodtan ehetnek. Ha éppen nincsen otthon kecsketej, akkor a következő fehérjedús italokkal helyettesíthetjük a tehéntejet: juh-, kanca-, rizs-, kókusz- és mandulatej.

Kecsketejjel az allergia ellen

A legújabb kutatások szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, ugyanis az állat vérében a lelegelt növény allergén anyagai hatására ellenanyag képződik – számol be a Somogyi Hírlap.

A kecske nem válogatós, szinte minden növényt, így a parlagfűt is megeszi. Az orvostudomány már régóta ismeri a kecsketej jótékony - így például immunerősítő - hatásait. A népi gyógyászatban is alkalmazták, például a tbc ellen. Hivatalosan gyógyszerként - így a parlagfű-allergia ellen sem lehet felírni - mivel nem lehet garantálni, hogy a kecsketejben mindig megfelelő mennyiségű ellenanyag legyen – írja a lap.

A kutatás eredményei a somogyiaknak is jó hír, mivel a megye a parlagfűvel legfertőzöttebb területeknek egyike. Itt él a legtöbb parlagfű-allergiás és pollenérzékeny ember.


Forrás: Receptmix.hu - Copyright © 1999-2010 Recept Magazin (Receptmix)

 

  

Natúrkonyha
Nem csak allergiásoknak
Miért olyan egészséges a kecsketej?

 

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben. Ez csak néhány számos előnye közül.


A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk. Körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasították őseink, nagyjából egy időben a kutyával és a birkával. Már i. e. 5000-ben ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyó tejféleség. A kecsketejet valaha Európában is nagyon kedvelték. A korai középkorban számos kolostorban készítettek kecskesajtot. Bingeni Hildegard (1098?1179) idejében a tehéntejből készült sajt szinte teljesen ismeretlen volt.

A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben. Már pusztán az a tény, miszerint a kecske nem lesz vemhes, miközben tejet termel, óriási pluszként értékelhető. A tehén, miközben tejet ad, már hasában hordozza a következő embriót, aminek hatására a kifejt tejben feldúsul számos hormon szintje.

 

Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.
A tehéntej-allergia leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is kialakulhat. Gyakran az érintett nem is tudja, hogy a tehéntejjel van problémája. Évekig szenvednek a rejtélyes panaszoktól anélkül, hogy bárki is kiderítené, mi okozza azokat. Jellemzőek a gyomor-bél traktusban jelentkező panaszok, a légzéssel kapcsolatos tünetek (gyerekeknél gyakori az asztma) vagy a bőrproblémák: ekcéma, neurodermatitisz.

 

 

 

 

 

 

Miért olyan könnyen emészthető a kecsketej?

 

A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, és ezek élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani. Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben.

 

Ezen kívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Az alfa-s-1-kazein olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, a tehéntej-allergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben.

 

Egy új-zélandi tanulmány szerint a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a tehéntejé. A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a csecsemők sokkal jobban emésztik a kecsketejet.

 

Ez azonban még nem minden. Megvizsgálták a kecsketejnek a gyógyszerek, illetve az erős fizikai terhelés által kiváltott bélkárosodásokra gyakorolt hatását is. A klinikai tanulmány szerint a naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is.

 

A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető. A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is.

 

A kecsketej jótékony hatású az alábbi esetekben:

 

 

* asztma,
* neurodermatitisz és ekcéma,
* migrén,
* ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok,
* irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák,
* idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar.

 

További hatások:

 

* megvéd a sejtek korai öregedésétől,
* segítségével megelőzhető a rák,
* megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól,
* kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemők táplálásában,
* tehéntej-allergia esetén kiváló alternatívája a tehéntejnek.

 

Kecsketejjel a csontritkulás ellen

Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma; háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja.

 

A WHO már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400?500 mg kalcium fogyasztását javasolja naponta. Korábban a napi ajánlott mennyiség 900?1500 mg volt. Mostanra a szakértők eljutottak a felismerésig, miszerint nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is.

 

Az új, a korábbinál jóval alacsonyabb ajánlással kapcsolatban az ún. „kalciumparadoxonra” hivatkoznak. Eszerint a fejlett ipari országokban, a viszonylag magas kalciumfogyasztás ellenére, jóval gyakoribb a csontritkulás, mint az alacsonyabb kalciumfogyasztó populációkban.


A rendelkezésre álló adatok értékelése után a bizottság feltételezi, hogy a tejben található fehérje a magas kalciumtartalom jelentette előnyt megsemmisíti, ugyanis a fehérjék feldolgozása során a szervezetben savak termelődnek. A kalcium savsemlegesítőként működik, hozzákapcsolódva a savakhoz, és így ki is ürül a szervezetből.

 

 

A kecsketej ezzel ellentétben lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról. Magas D-vitamin-tartalmának köszönhetően ráadásul a benne lévő kalcium is sokkal hatásosabban képes felszívódni.

 

 

Természetesen a szabadon tartott állatok tejében jóval magasabb a biológiailag értékes anyagok mennyisége, mint az istállóban tartott társaikéiban, ugyanis a D-vitamin termelődéséhez napfénynek kell érnie az állatok bőrét.

 

 

Táplálkozástudósok szerint a kecsketej a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas, és az ideges eredetű emésztési zavarokat is enyhíti. Sőt, a rák elleni védelemben is hatásos! Utóbbi hatás feltételezhetően a benne található koenzim Q10-tartalomnak köszönhető. Ez az enzim hasonlít az E-vitaminra és erős antioxidáns tulajdonsággal bír, ráadásul életfontosságú alkotórésze sejtjeinknek. Sajnos egyelőre nem állnak rendelkezésünkre egyértelmű adatok a kecsketej koenzim Q10-tartalmáról, mindenesetre egyes kutatók ezzel a koenzimmel magyarázzák azt a tényt, miszerint a kecskék soha nem betegszenek meg rákban.


- tamás -


A kecsketejben található legfontosabb anyagok:

 

Proteinek: Igen jól emészthető proteinek (albuminok, globulinok és kazeinek). Finom, egyenletes eloszlásuk miatt jobban emésztjük ezeket, mivel az enzimek könnyebben hozzájuk férnek. A kecsketej fehérjéi a gyomorban lágyra alvadnak. Nagyon kevés benne az alfa-s-1-kazein, ezért kevéssé allergén hatású.

 

Zsírsavak: Sok, biológiailag értékes rövid és közepesen hosszú zsírsav. Ezen kívül gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA). Ez rákvédő hatású, ugyanakkor véd az érelmeszesedés ellen, és klinikai tanulmányok eredménye szerint csökkenti a test zsírtartalmát is, ezzel párhuzamosan növelve az izomtömeget.

 

Ásványi anyagok: Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid.

 

Nyomelemek: Réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, viszonylag kevés vas.

 

Vitaminok: A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminok, Nagyon kevés B12-vitamin és folsav. A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben, ami fontos a kalcium felszívódásához.

 

Enzimek: Nyolcféle enzim, plusz a koenzim Q10, amely antioxidáns hatású és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Leginkább a tüdőnknek, szívünknek és májunknak van szüksége sok koenzim Q10-re, főképp a 40. életév után, amikor a testünk egyre kisebb mennyiségben kezdi termelni.

 

Forrás: http://www.tgy-magazin.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=885&pop=1&page=0&Itemid=1